Nacházíte se na starší verzi webu pro ročníky 2010 a 2011. Aktuální web pro rok 2015 najdete na adrese tedxbrno.cz

Připojte se k nám

Partner Partner Dobrovolník Dobrovolník

Pusťte si videozáznamy vystoupení Pusťte si videozáznamy vystoupení 
Pusťte si videozáznamy vystoupení Pusťte si videozáznamy vystoupení 
Pusťte si videozáznamy vystoupení Pusťte si videozáznamy vystoupení 

Naši vystupující

Oldřich Botlík  

Od začátku 90. let podniká ve vzdělávání jako konzultant. Formuloval hlavní zásady školského zákona. Spoluautor projektu KALIBRO, kde se učitelé dozvídají, jak jejich žáci dokážou použít své znalosti a dovednosti v nových situacích. Každých 10 let rovněž sbírá představy žáků o ideální škole.

Více

Renata Veselská  

Renata Veselská Už od studií se zajímala o problematiku etických aspektů biomedicínského výzkumu. Patří k zakládajícím členům Univerzitního centra pro bioetiku. Získala stipendium z Fogarty International Center of the NIH, díky němuž se zúčastnila vzdělávacího programu o etice výzkumu pro státy střední a východní Evropy.


Blog

Pestrost z různých pohledů 09.11.2011 | Vlasta Svitáková

Rozhodnete-li se organizovat akci jako je TEDx, jejíž charakteristikou je pestrost a víceoborovost, a odpovídá-li těmto charakteristikám i organizační tým, musíte se naučit pracovat s lidmi, kteří jsou zvyklí fungovat ve velmi odlišném prostředí a na jiných principech. Občas to skřípe, jiskří a snad každý si projde fází, kdy má chuť se na celý TEDx vykašlat...


Známe vítězné Počiny TEDxBrno 08.11.2011 | Šárka Syslová

Do konce října jsme sbírali nominace do soutěže Počin TEDxBrno 2011. Nominovat jste mohli jakékoli společensky prospěšné projekty, služby nebo akce, které mají přínos pro konkrétní místo v Brně či okolí nebo pro konkrétní komunitu. Jak už to bývá, největší finiš nastal v posledních dnech před uzávěrkou. Celkem se nám sešlo 16 platných nominací.



Co je TED

TED je nezisková organizace zaměřená na podporu "nápadů hodných šíření". Sdílet mimořádné a inspirující nápady se TED (Technology, Entertainment, Design) konferenci daří již 25 let. Od té doby stále roste a různými iniciativami podporuje nápady, které mění svět. Na výroční konferenci jsou zváni k přednáškám světoví myslitelé a hybatelé jako např. Bill Gates, Al Gore, Isabel Allende a další. Následně jsou jejich vystoupení bezplatně zpřístupněná ve videoarchivu TED.com, kde již skoro 300 milionů diváků vidělo přes více než tisíc vystoupení.

Co je TEDx

Od roku 2009 se neziskové konference založené na "nápadech hodných šíření" začaly lavinovitě šířit do dalších zemí díky licenčnímu programu TEDx, kde "x" představuje nezávisle organizovaná TED setkání. Díky němu pořádají místní organizátoři samostatné akce spojené společnou značkou do celosvětové sítě. TEDx akce jsou kombinací promítaných TED Talks a živých vystoupení.

Unikátní formát spojuje chytré, nápadité a komunikativní lidi napříč oborovými škatulkami a dává jim možnost nahlížet za hranice profesních světů, kde se obvykle pohybují. Přednášky striktně omezené 3 až 18 minutami propojují někdy vzdálené ostrovy vědy, umění, podnikání a vůbec nápadů, které stojí za to šířit. Ve více než stovce zemí se konalo již přes 2000 TEDx akcí, další desítky se právě chystají.

Více informací o TEDx.


Vybrané TED přednášky

Dan Barber: Jak jsem se zamiloval do ryby

Šéfkuchař Dan Barber vypráví o problému, kterému čelí mnoho profesionálních kuchařů: jak udržet rybu na jídelním lístku. S humorem popisuje svá badatelská nadšení a zklamání, kterých se dočkal na své pouti za "udržitelnou rybou", kterou by mohl milovat, a gurmánské líbánky, které zažil na farmě ve Španělsku.


Eli Pariser: Pozor na internetové "informační bubliny"

Poskytovatelé web služeb se snaží přizpůsobit např. zprávy a vyhledávání co nejlépe našim potřebám, což přináší nechtěný a nebezpečný důsledek uzavření v "informační bublině" a nedotčení informacemi, které mohou rozšířit naše obzory. Eli Pariser uvádí i rizika pro samotnou demokracii.


Hans Rosling předvádí nejlepší statistiky, jaké jste kdy viděli

Data v této podobě jste ještě nikdy neviděli. Guru statistiky Hans Rosling s dramatickou naléhavostí sportovního komentátora boří mýty o takzvaných rozvojových zemích.


Ken Robinson zastává názor: Školy ničí kreativitu

Sir Ken Robinson zábavným a strhujícím způsobem poukazuje na nutnost vytvoření vzdělávacího systému, který by podporoval, nikoliv podkopával, rozvoj tvůrčích schopností.


Mary Roach a 10 věcí, které jste nevěděli o orgasmu

Mary Roach pojednává o výsledcích vskutku netradičních věděckých výzkumů, z nichž některé jsou staré stovky let, aby došla k deseti překvapivým (a vtipným) tvrzením o sexuálním vyvrcholení. Video je, samozřejmě, určeno pro dospělé.


Ethan Zuckerman o tom, co je třeba udělat, abychom se o světě dozvěděli víc

Internet má spojovat svět. Proč ale komunikace většiny z nás končí v prostředí, které je nám důvěrně známé? Blogger a technolog Ethan Zuckerman ukazuje nejen to, jak je možné otevřít svůj Twitter okolnímu světu a a číst si novinky v jazycích, o kterých jste ani neslyšeli.


Bjarke Ingels: 3 bleskové příběhy o architektuře

Dánský architekt Bjarke Ingels představuje příběhy, obrázky a videa svých ekologicky zaměrených návrhů. Jeho stavby nejenže vypadají jako příroda, ale dokonce se tak i chovají: brání větru, shromažďují slunečnou energii a také vytvářejí fantastické obrazy.


Přání Jamieho Olivera při převzetí TED Prize: učit všechny děti o jídle

Vítěz TED Prize Jamie Oliver sdílí silné příběhy ze svého projektu proti obezitě v Huntingtonu v Západní Virginii a představuje svůj boj proti ignoranci ve stravování.


Johanna Blakley o inspiraci svobodnou kulturou módy

Autorská práva uplatňovaná v oblasti filmu, hudby nebo softwaru se sotva dotýkají módního průmyslu. Móda má proto výhodu v oblastech inovace i prodeje, říká Johanna Blakley a ukazuje, jak se mohou ostatní odvětví kreativního průmyslu svobodnou kulturou módy inspirovat.


Clay Shirky o porovnání institucí a spolupráce

V prezentaci z roku 2005 Clay Shirky ukazuje, jak jsou uzavřené skupiny a firmy postupně nahrazovány volnějšími seskupeními, ve kterých sehrávají důležité úlohy drobní přispěvatelé. Plynulá spolupráce tak nahrazuje rigidní plánování.


Arthur Benjamin předepisuje změnu výuky matematiky

Učitele matematiky se vždy jeho studenti ptají, zda těžce nabyté vědomosti využijí také v praktickém životě. Jak říká Arthur Benjamin, mnoho z nás dostane na tento dotaz zápornou odpověď. Arthur proto nabízí odvážný návrh, jak učinit výuku matematiky relevantní pro digitální věk.


Sugata Mitra o vzdělávání dětí jimi samotnými

Sugata Mitra řeší jeden z nejpalčivějších problémů vzdělávání - nejlepší učitelé a školy neexistují právě tam, kde jsou potřeba ze všeho nejvíce. V sérii experimentů prováděných v Dillí, Jižní Africe nebo Itálii umožnil dětem přístup na web pod odborným dohledem. Jeho výsledky mohou znamenat revoluci ve vzdělávání.


Další videa

TEDxBRNO 2011

Pavel Fajt - Drum trek

Bubeník, hudební skladatel, pedagog a producent. Autor hudby k celovečerním filmům i znělkám. Nejvíce proslul spoluprací s Ivou Bittovou. Ve svém sólovém projektu DrumTrek propojujícím žánry kombinuje bicí nástroje s elektronikou, hračkami i vlastním hlasem.


Renata Veselská - Věda a svědomí

Už od studií se zajímala o problematiku etických aspektů biomedicínského výzkumu. Patří k zakládajícím členům Univerzitního centra pro bioetiku. Získala stipendium z Fogarty International Center of the NIH, díky němuž se zúčastnila vzdělávacího programu o etice výzkumu pro státy střední a východní Evropy.


Ratnesh Mathur - Diversity of Jobs: Serendipity & the Jack of All Trades

Během 7-letého pobytu v Brně vytvořil tým pracovníků 20+ národností pracujících v 16 jazycích. Ve své nové společnosti Indoeuropeans vytváří kulturní vazby mezi indickým zemědělským venkovem a evropskými městy prostřednictvím projektů na rozvoj komunit.


Zoja Mikotová - Mluvit rukama, rozumět očima

Výtvarnice, režisérka, choreografka a pedagožka. Na Divadelní fakultě JAMU založila studijní obor Výchovná dramatika Neslyšících. Soustavně se věnuje tématice divadla Neslyšících a se svými studenty i absolventy získává ocenění na festivalech doma i v cizině. .


Kateřina Šedá - Barák jsme nenašli, je v Temži

Kateřina Šedá je česká výtvarnice. V roce 2005 získala Cenu Jindřicha Chalupeckého a v následujících letech vystavovala např. v Rennaisance Society v Chicagu, Mori Museum v Tokiu nebo Tate Modern v Londýně. Ve svých akcích se snaží o vzájemné sblížení místních obyvatel.


Jakub Dvorský - Nezávislé hry

Jakub Dvorský (* 1978, Brno) je český výtvarník a tvůrce počítačových her. Mezi nejznámější hry studia patří Samorost, Samorost2, Questionaut nebo Machinarium, které získalo řadu prestižních ocenění. Jako výtvarník spolupracoval Jakub Dvorský také s filmovými režiséry Darrenem Aronofskym a Janem Svěrákem (Kuky se vrací).


Tomáš Turek - Smysluplnost rozhlasového vysílání pro mladou generaci

Tomáš Turek (*1979) je hudebním dramaturgem, pověřený řízením dnes už pouze digitální stanice Českého rozhlasu - Radia Wave. O hudební skladbu Radia Wave se stará přes pět let. Píše a psal o hudbě do nejrůznějších periodik, v posledních letech nejčastěji na Aktuálně.cz.


Aleš Zemánek - Motivační paradoxy

Výrobce lehokol. Poprvé jej zahlédl v roce 1997 v Norsku a to mu změnilo život. Brzy poté si zkonstruoval vlastní, které se stalo základním stavebním kamenem nově vzniklé firmy. Nyní vyrábí 11 modelů a vyváží lehokola do cca 25 zemí světa od Japonska po USA. Byl vybrán do seriálu 12 odvážných o podnikatelích, kteří šli vlastní cestou.


Milan Knezevic - Síla bodu nula

Milan Knezevic je veterinář a světoobčan se zájmem o cestování, fotografii, filantropii a jógu. Od roku 2008, kdy začal věnovat svůj čas spolku pro ochranu zvířat SPCA, cestuje po světě a pomáhá lidem, zvířatům a přírodě. Dnes pracuje pro soukromé veterinární kliniky v Londýně a plánuje.


Oldřich Botlík - Ještě že děti neučí mluvit škola!

Od začátku 90. let podniká ve vzdělávání jako konzultant. Formuloval hlavní zásady školského zákona. Spoluautor projektu KALIBRO, kde se učitelé dozvídají, jak jejich žáci dokážou použít své znalosti a dovednosti v nových situacích. Každých 10 let rovněž sbírá představy žáků o ideální škole.


Radim Polčák - Information fetishism and the art of forgiving

Vedoucí Ústavu práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity, rozhodce tribunálu pro doménová jména .eu a .cz, zakládající člen European Academy of Law and ICT. Jako host přednáší na právnických fakultách a justičních vzdělávacích institucích v Evropě a USA.


Vladimír Franz - Soustavně upadající víra ve vzdělanost

Vladimír Franz je známý hudební skladatel, malíř a pedagog. V současnosti přednáší na Divadelní fakultě AMU. Zaměřuje se především na komponování hudby pro divadlo, rozhlas a film. Šestkrát získal cenu Alfréda Radoka za nejlepší scénickou hudbu a jednou cenu Divadelních novin společně s Jiřím Suchým.


Monika Barton - Tři a půl příběhu ze Southlandu

Má za sebou dvanáctiletou praxi v managementu nadnárodních korporací a přes deset let působí v poradenství využívání lidského potenciálu (intrapodnikání, leadership, motivace, koučink). Za svůj nový domov považuje Invercargill (Nový Zéland), kde úzce spolupracuje s místním Southern Institute of Technology.


Rod Paton - Lifemusic: Putting the hum into human!

Velšský hudebník, skladatel, pedagog a spisovatel. Rod dnes dělí svůj čas mezi venkovský Pagham na pobřeží Západního Sussexu, University of Chichester, kde učí techniku improvizace, kompozici a komunitní hudbu, a Brno, kde vede improvizace na JAMU.


Zuzana Derflerová Brázdová - Co musí umět expert v terénu?

Prof. Zuzana Derflerová Brázdová je přednostkou Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Věnuje se výzkumu výživy dětí v ohrožení, Mezinárodním organizacím pomáhala řešit otázky spojené s výživou v krizových oblastech od Ruska po Afriku.


Další videa



Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: